Illóolajok

Hogyan és miért működnek az illóolajok?

Szaglószervünk különlegesnek minősíthető, hiszen az egyetlen olyan érzékszervünk,
amely közvetlen kapcsolatban áll az úgynevezett limbikus rendszerrel, vagyis agyunknak a
fejlődéstörténeti sorrendben először kialakult részével. Ezért az illatok, a szagok közvetlenül
és azonnal befolyásolják az idegrendszert, érzelmeinket, lelki beállítottságunkat. A szaglás,
az emlékezés, az érzékelés és a reagálás mindezekre, egyetlen lélegzetvételnyi idő alatt
együttesen megy végbe.
Ezt bizonyítja, amit sokan megtapasztaltak már, hogy valamilyen illat hatására pillanatok
alatt felidéződik egy-egy emlék, valamilyen rég elfeledettnek hitt hangulat. Más- más illat
társul eltérő hangulatokhoz, érzelmekhez: különböző illatra asszociálunk, ha boldogok
vagy elégedettek vagyunk, ha szeretünk vagy haragot érzünk, irigyek vagyunk vagy félünk.
Ha változik a hangulatunk, módosul a testszagunk is. Ezzel magyarázható, hogy házi
kedvenceink, a velünk élő kutyák, macskák azonnal megérzik, ha más a kedvünk.
A különféle betegségeknek ugyancsak jellegzetes szaguk van, ezért a jó orvos és
természetgyógyász ezt is figyelembe veszi a korkép, az állapot megállapításához.
Amikor az ember náthás vagy influenzás, azonnal érzi, mennyire fontosak életében az
illatok, hiszen a szagokat nem képes érzékelni, ezért a legfinomabb étel ízét sem érzi igazán.
Rossz belegondolni, mi lenne velünk , ha nem érezhetnénk a tavaszi rét, az orgona, a rózsa, a
gyöngyvirág vagy a nárcisz illatát, a fenyőerdő csodálatos levegőjét vagy a számunkra kedves
emberből áradó illatokat.

 

Az illóolajok tömény hidrofób folyadékok, amelyek illékony vegyületeket tartalmaznak, és növényekből vonják ki őket. Előállíthatják desztillációval, préseléssel vagy oldószeres extrakcióval.

Szaguk jellemző az egyes növényekre. Az illóolajok nevüktől eltérően nem olajok, mivel az olajok fő tulajdonsága az, hogy fehér papírra cseppentve zsíros nyomot hagynak, és szobahőmérsékleten jelentéktelen a párolgásuk. Ezzel ellentétben az illóolajoknak éppen az a legjellemzőbb tulajdonsága, hogy szobahőmérsékleten is jelentős gyorsasággal párolognak, és párolgásuk után sem hagynak nyomot.
Ezen tulajdonságát használjuk fel az illóolajok tisztaságának megállapítására is, ugyanis ha el is illan a fehér papírra cseppentett illóolaj, de a papíron a legkisebb nyomát is látjuk a cseppnek, akkor nem 100%-osan tiszta a vizsgált illóolaj. Az illóolaj tehát sok vegyületből álló vegyes komponensű, folyékony halmazállapotú, 100%-ban illékony anyagok elegye, amely alkotórészei miatt jelentős gyógyhatással bír. Fényre, hőre, levegőre érzékenyek, mert azok az oxidációt és gyantásodást elősegítik.
Az illóolajok színe áttetsző, bár van ámbra vagy sárga színű olaj is, mint például a pacsuli- vagy narancsolaj. Mivel a növény valódi eszenciáját tartalmazzák, ezért csak kis mennyiséget kell belőlük használni. Nem szabad összetéveszteni őket a parfümolajokkal, mivel ez utóbbi anyagokat mesterségesen állítják elő, ezért terápiás hatásuk nincs.
Forráspontjuk általában 150-300 °C között van, vízgőzzel azonban már 100 °C körül átdesztillálhatók.